Over Karel

Karel de Groot (1948-1993)

Geboren op 27 februari 1948 te Rotterdam, woonde en werkte Karel als beeldend kunstenaar in deze stad. Sinds 1977 woonde hij in Vreewijk, een tuinendorp in Rotterdam-Zuid.

Karel volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam.

Sindsdien legde hij zich voornamelijk toe op het landschap.
 Hij aquarelleerde ter plekke landschappen in Nederland en Zuid-Frankrijk.

Over Rotterdam: In de woorden van Karel de Groot:

“Rotterdam, deze stad met zijn in ras tempo ontwikkelende karakteristieke skyline die, onder invloed van het licht, soms aan facetten van een edelsteen doet denken. In samenhang met de grote verbindende beeld-elementen, water en lucht, mag deze stad met recht een ware waterstad genoemd worden.”

Anderzijds was er zeer grote belangstelling voor de intieme, oer-Hollandse omgeving van de Vlist, IJssel, de Lek en de Vlaardingervaart.

“Voor mij is het element “WATER” een zeer belangrijk beeldelement. Het doorsnijdt en verbindt als een aorta het landschap. Het landschap wordt door het water gedragen. Het drijft als het ware op het water.”

Karel vond het belangrijk “Sur le motif”, d.w.z. ter plekke te werken.

“Het geplaatst zijn in en omgeven door het landschappelijke, kortom in totale confrontatie te zijn met het landschap is voor mij van grote essentiële waarde. Het geeft me de mogelijkheid op diverse manieren op het specifieke moment van aanwezig zijn te reageren.”

In de catalogus ‘Het Roze Licht in de Verte’  is het volgende interview opgetekend.

Uit het interview met vier vrienden van Karel: Frits Linnemann, Arie van Geest, John van’ Slot, Ben Sikken ( beeldende kunstenaars)

Het Roze Licht in de Verte…

“Ook in zijn landschappen verlangde hij ernaar uit die ouderwetse techniek te breken. Hij meende dat in het moderne ‘het grote gebaar’ te vinden was, waarnaar hij op zoek was en dat volgens hem de kracht van alle kunst was. Je ziet het in zijn aquarellen: Lekker plonzen… Even lekker soppen… dat soort woorden kon ie dan gebruiken. Terwijl hij tegelijkertijd als een heel ouderwetse schilder in het landschap stond. Als hij een landschap schilderde, kon je zien hoe vochtig het was. Of hoe koud, of hoe groen. Daar kon hij ook over praten: Zie je dan hoe heiig het is? Als je met hem in de auto zat, kreeg je voortdurend commentaar op het landschap. Kijk, dat roze licht daar in de verte…”

Deze catalogus is op aanvraag gratis te verkrijgen

Op zijn atelier hield hij zich bezig met o.a. stillevens.

Bij deze onderwerpen maakte hij gebruik van diverse technieken.

 

 

 

 

 

Foto’s

Karel aan de Vlaardingsevaart Karel-genomen-tijdens-zijn-werkreis-in-Z-Frankrijk-w Ribier-1983-w

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.